Maandag 16 februari vertrekken we weer naar Biak
Door: Jantinus en Mark
Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark
14 Februari 2026 | Indonesië, Biak
Vandaag beginnen we met ons nieuwe verslag! Maandag 16 februari vertrekken mijn vader en ik (Jantinus en Mark) weer naar Biak. Degenen die deze site al jaren volgen, weten dat Jantinus al jaren op Biak komt, in het verleden samen met Elly (mijn moeder) en nu voor de vierde keer samen met mij (Mark). Jantinus kwam ooit via zijn werk bij de WMD (Waterleidingmaatschappij Drenthe) op Biak, en na zijn pensioen is hij blijven gaan. In de tijd dat Jantinus en Elly daar waren voor zijn werk, hebben ze zelf hulpprojecten opgestart. Dit zijn onder andere waterprojecten (het voorzien van dorpen en scholen van water), rijstprojecten (voedselhulp voor arme gezinnen), schoolgeldprojecten, hydrocultuur (zelf groenten verbouwen), naaicursussen (kleding maken voor persoonlijk gebruik of verkoop). Deze projecten worden financieel ondersteund door sponsoren. Dat zijn particulieren, vrienden en familie, veteranen, enkele hulporganisaties en mensen die wat voor manier dan ook een relatie hebben met Biak.
Terugblik op 2025
In 2025 hadden we zoals elke keer een vol programma. We bekeken verschillende lopende projecten, waarvan sommige met onze komst een laatste zet nodig hadden om afgerond te worden.
We hebben het rijstproject goed bekeken. We gingen langs bij de deelnemers om te zien hoe het met hen ging. We zagen dat veel gezinnen nog steeds afhankelijk waren van het rijstpakket, vooral gezinnen waar één of beide ouders waren overleden. Het is elke keer weer confronterend om zoveel armoede te zien. Gelukkig waren er ook deelnemers bij wie we de hulp konden stopzetten, zodat we ruimte hadden om nieuwe gezinnen op te nemen.
Daarnaast hebben we in Kampong Sundey de kas met hydrocultuursysteem bekeken die inmiddels daar draait. Op een koraaleiland als Biak is het lastig om groenten te verbouwen, dus dit is een waardevolle aanvulling. We waren aanwezig bij een voorlichting door het schoolhoofd van Kampong Sunday over de hydrocultuur aan bewoners van een andere kampong.
In Kampong Wari hebben we de hele kampong in 2024 weer van water kunnen voorzien. De helft van deze kampong, waaronder de school, had geen water meer uit de bron die aan de andere kant van de rivier ligt. We hebben daarvoor de volledige kampong van nieuwe leidingen voorzien en stopkranen aangebracht. Nu heeft de hele kampong inclusief de school weer water. Bij de school hebben we ook het toiletgebouw gerenoveerd, zodat die weer gebruikt kan worden. In 2025 had de hele kampong nog water en hebben we her en der wat kleine reparaties gedaan.
Waterproject Nermnu
In 2025 hebben we een waterbron geboord in kampong Nermnu. Samen met Winsy, de eigenaar van het boorbedrijf, onderzochten we de mogelijkheden.
Het boren verliep voorspoedig. Op de dag voor ons vertrek naar Nederland bezochten we de locatie opnieuw. In de stromende regen zagen we lachende bewoners en boorders: op 53 meter diepte was water gevonden! Uiteindelijk werd doorgeboord tot 63 meter voor een stabiele toevoer.
De pomp werd direct geplaatst en kort daarna ontvingen we filmpjes van stromend water in de kampong. Inmiddels ligt er 200 meter extra leiding waardoor de hele kampong, inclusief de school, van water is voorzien.
Kampong Amyamdam
In 2024 probeerden we al water naar Amyamdam te brengen, maar zonder succes. In 2025 keerden we terug met nieuwe plannen. We vroegen de bewoners om een pomphuis te bouwen naast de rivier, waarin de buis geplaatst kon worden die schuin de rivier inloopt voor de onderwaterpomp.
Samen met Winsy, die ook in Nermnu actief was, installeerden we de pomp. De oude tyleenleiding bleek nog bruikbaar, dus die gebruikten we voor de watertoevoer naar de kampong.
Na aansluiting van de pomp, lukte het om water in de kampong te krijgen, dat 50 meter hogerop ligt. Oude leidingen in de kampong werden vervangen, lekken hersteld en de nieuwe aansluiting gerealiseerd. Toen de afsluiter werd geopend en water uit de kranen stroomde was er eindelijk weer water in kampong Amyamdam.
Wat we dit jaar gaan doen
Dit jaar hebben we weer een druk programma voor onze reis naar Biak. In de 30 dagen die we daar zullen zijn, gaan we de lopende projecten bekijken en nieuwe projecten starten.
Water blijft de basis van al onze projecten. Dit jaar gaan we kijken bij de eerder ondersteunde projecten om te zien hoe het gaat, en uiteraard zoeken we altijd naar nieuwe mogelijkheden om dorpen of scholen van water te voorzien. Ook het waterbedrijf van Biak bezoeken we, om te zien of alles nog goed functioneert. Gelukkig gaat het al een aantal jaren goed. Voor onze waterprojecten in Kampongs maken we gebruik van nabijgelegen bronnen zoals riviertjes of makkelijk toegankelijke bronnen. Dit ook dit jaar willen we de mogelijkheden bekijken om te boren naar een waterbron bij kampongs die geen andere waterbron in de buurt hebben liggen. Boren naar water is een kostbaar proces en voor ons als stichting eigenlijk niet te financieren. Met behulp van een financiële bijdrage van stichting Water is our World kunnen we ook dit jaar weer een boring realiseren.
Water is ook van belang bij toiletvoorzieningen. Ook dit jaar gaan we kijken of we bij scholen kunnen helpen om oude buiten gebruik geraakte toiletvoorzieningen kunnen renoveren. Dit is vooral voor meisjes van belang, zodat die ook op school op een veilige en schone manier naar het toilet kunnen.
Het rijstproject: We gaan ook dit jaar kijken of er gezinnen zijn waar we de hulp kunnen stopzetten, zodat we nieuwe gezinnen kunnen gaan ondersteunen.
Het hydrocultuurproject dat we in 2022 zijn gestart, is een succes in kampong Sunday. Vorig jaar is het niet gelukt om de hydrocultuur in andere kampongs te realiseren. We gaan proberen omdat het dit jaar wel te doen.
Het project met de naaicursus, waar mensen leren om kleding te maken voor eigen gebruik of voor verkoop, blijft van groot belang. Het geeft voornamelijk vrouwen de kans om zelf geld te verdienen of kosten te besparen. We zullen dit project zeker weer bezoeken en kijken of we verder kunnen ondersteunen.
We gaan ook het schoolgeldproject bekijken, om nieuwe leerlingen te ondersteunen en te zien hoe het gaat met de leerlingen die we de afgelopen jaren hebben geholpen. Helaas komt het vaak voor dat meisjes op Biak al rond hun vijftiende zwanger raken en daardoor hun school niet kunnen afmaken. Het is belangrijk om te blijven helpen waar mogelijk.
Ondersteuning van vrijwilligers op Biak
Op Biak hebben we gelukkig de steun van mensen die daar wonen, zoals Inge. Inge is voor ons een onmisbare steunpilaar, maar ze wordt ook ouder. Charles is een oud-collega van Jantinus bij het waterbedrijf van Biak. Hij is inmiddels de directeur van het waterbedrijf van Biak stad en houdt de waterprojecten op Biak in de gaten als we er niet zijn. Hij draagt ook nieuwe projecten aan en attendeert ons op vervallen toiletten bij scholen die nodig aan een opknapbeurt toe zijn, zodat meisjes op die scholen ook weer naar het toilet kunnen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de projecten ook doorgaan als wij niet op Biak zijn.
Stichting Hati Bersatu
Onze projecten hebben we ondergebracht in Stichting Hati Bersatu.
Als je wilt bijdragen aan onze projecten, kun je een bijdrage doen via rekening: NL27 RABO 0394857178 t.n.v. Stichting Hati Bersatu.
Jantinus en Mark
Dit deden we vorig jaar:
14 Februari 2026 - 17:03
Reinier De Lang:
Goede reis Jantinus en Mark.
Geweldig dat jullie er weer voor gaan.
Haetelijke groet Reinier
14 Februari 2026 - 17:19
Herman En Dineke:
Goede reis, druk programma, succes
14 Februari 2026 - 18:36
Karin De Lange :
Fijne vlucht maandag naar Biak. Geniet ervan. Heel veel succes met de projecten en bovenal veel plezier op het mooie eilan.
14 Februari 2026 - 19:44
Stinus :
Wij wensen jullie een goede reis en alle projecten allemaal mogen slagen.
Dit is wat mij betreft echte ontwikkelingshulp. Helpen en ondersteunen en niet zoals zo vaak even vertellen wat goed voor die ander is.
14 Februari 2026 - 22:21
Brenda Zwiers:
Heel veel succes dit jaar. Hopelijk veel positieve berichten over lopende projecten en mogelijkheden voor nieuwe projecten.
15 Februari 2026 - 09:50
Marjolijn En Jan:
Ja!!!!! Morgen is de grote dag!! Een hele goede reis [e-1f44d]
16 Februari 2026 - 10:23
Peter:
Jantinus, Ik wens jullie heel veel succes en ik kijk uit naar jullie verslagen.
16 Februari 2026 - 14:02
Peter Beers :
Selamet jalang naar West Papua groeten van Peter [e-38] Janny
17 Februari 2026 - 18:00
Betteke En Hans Jaap:
wij kunnen weer in de site JT en Mark, dank voor jullie hulp en heel veel succes.
18 Februari 2026 - 00:54
Sjaan Schuijff :
Dank je wel ,dat ik mee mag reizen Jantinus ,heel veel succes
18 Februari 2026 - 16:37
Miriam:
Goede reis en ook veel plezier maken samen!
18 Februari 2026 - 20:04
Hennie Dobben:
Heel veel succes met de projecten, hopelijk komen ook nieuwe projecten tot uitvoering.