Water- en sanitairproject Opiaref
Door: Jantinus en Mark
Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark
10 Maart 2026 | Indonesië, Biak
Water- en sanitairproject Opiaref
Via Facebook nam een oud-leerling van de school in Opiaref contact op met Jantinus. Haar vraag was of we de toiletgebouwen van de school konden opknappen en weer van water konden voorzien. Ze vertelde ook dat er achter de school een grot moest zijn met een bron. Omdat dit goed past bij de doelstelling van ons werk hier, zijn we een kijkje gaan nemen.
Eerste bezoek aan de school
Bij aankomst op de school worden we vriendelijk begroet door een aantal medewerkers, die ons meteen rondleiden. De school heeft twee toiletgebouwen. Eén gebouw ziet er nog redelijk netjes uit, maar het andere is behoorlijk vervallen en erg vies.
Daarna gaan we achter de school kijken bij de grot waar de bron zou moeten zijn. Het blijkt een flink stuk naar beneden te zijn. We lopen op slippers en dat is eigenlijk niet het beste schoeisel voor zo’n afdaling hier. Het pad is glad en het koraal is op veel plekken scherp. Voor je het weet heb je een wondje aan je voeten.
Eigenlijk is het dus niet verstandig om naar beneden te gaan… maar dat betekent niet dat ik het niet toch een klein stukje probeer.
Verkenning van de grot
Het eerste stuk gaat nog redelijk. Vanaf een afstand kan ik inderdaad water in de grot zien. Ik ontdek zelfs twee mogelijke plekken waar een bron zou kunnen zijn. Eén plek is wat lastiger bereikbaar, omdat er een boomstam en balken liggen. Daar is ook een soort afdakje van golfplaten te zien. Er liggen meerdere oude leidingen naar beneden.
Op slippers is het echter echt niet veilig om verder te gaan kijken. Voor de andere plek zou ik nog verder naar beneden moeten en ook dat is niet verstandig.
Wel kan ik van een afstand goed het water zien. Het ziet er helder uit en het lijkt diep genoeg. Hier zouden we eventueel een onderwaterpomp kunnen laten zakken, vergelijkbaar met het systeem dat we in Amyamdam hebben gemaakt.
Schoonmaken en verfen
We bespreken onze bevindingen met de mensen van de school. Net als bij andere projecten stellen we één belangrijke voorwaarde voordat we beginnen: de toiletgebouwen moeten eerst goed schoongemaakt worden. Als dat gedaan is, zorgen wij voor verf zodat alles er weer netjes en fris uit kan zien.
Een paar dagen later zijn we in Kajasbo geweest. Op de terugweg rijden we nog even langs Opiaref om verf af te leveren. We gaan ervan uit dat de toiletten inmiddels schoongemaakt zijn – en gelukkig blijkt dat ook zo te zijn. De gebouwen zijn schoon en de medewerkers kunnen met de verf verder aan de renovatie beginnen.
Tweede bezoek aan de grot
Deze keer hebben we wel onze schoenen meegenomen, zodat we wat verder de grot in kunnen om te bekijken hoe het er precies uitziet.
Zoals eerder gezien zijn er twee plekken waar eventueel water vandaan gehaald kan worden. We lopen eerst naar het deel dat het makkelijkst bereikbaar is. Hoe verder ik naar beneden kom, hoe beter ik kan zien hoe helder het water is en dat er voldoende diepte is.
Tegelijkertijd valt me iets anders op: in de grot ligt veel rommel en afval. Als ik nog wat verder kijk, zie ik zelfs kleding in het water liggen. Het vermoeden ontstaat dat hier gewassen wordt. Even later bevestigt een dorpsbewoner die met me mee naar beneden is gelopen dat dit inderdaad gebeurt.
Dat maakt deze plek waarschijnlijk minder geschikt om water uit te pompen.
Daarom ga ik kijken bij de andere plek. Die is minder makkelijk bereikbaar. Er ligt een boomstam over het pad en op verschillende plekken liggen balken. Ook hier zie ik een klein afdakje van golfplaten.
Toch maar voorzichtig naar beneden dus. Onder de boomstam door, langs de balken… en ook hier zie ik helder water. Het water lijkt diep genoeg en er staan zelfs nog een paar oude pompen. Of die het nog doen is maar de vraag; ze zien er niet bepaald nieuw uit.
Er liggen ook oude leidingen. Het golfplaten dakje zal waarschijnlijk ooit een pomp hebben beschermd. Het lijkt in ieder geval goed mogelijk om hier een onderwaterpomp te plaatsen.
Voorbereiding van de pompinstallatie
Voor ons is wel een voorwaarde dat er eerst een gemetselde bak wordt gemaakt, van waaruit een buis het water in kan worden gestoken. In die buis kan dan de pomp geplaatst worden. De bak moet afsluitbaar zijn, zodat de pomp niet gestolen kan worden.
Samen met Charles en Winsy gaan we terug naar Opiaref en vragen de school of er een timmerman kan komen om deze bak te bouwen. Vanuit Biak-stad hebben we al een tyleenbuis van zes meter meegenomen. Daarin kan straks de pomp vanuit de bak naar beneden in de bron worden gelaten.
Samen met Winsy, Charles en de timmerman dalen we opnieuw af naar de grot. We nemen de buis alvast mee naar beneden om te kijken of hij diep genoeg in de bron kan en om te bepalen waar de bak precies moet komen.
De timmerman bekijkt de plek en geeft aan waar hij de bak zal bouwen. Ik laat hem ook foto’s zien van het systeem dat we in Amyamdam hebben gemaakt. Voor hem is het duidelijk, hier kan hij mee aan de slag.
Waterreservoir bij de school
Achter de school komt een waterreservoir van 2000 liter. Net als in Kajasbo wordt dat geplaatst op een fundering van ongeveer anderhalve meter hoog. De timmerman en zijn mannen zijn daar inmiddels al mee begonnen.
Ook hier wordt voortvarend gewerkt.
Versterking van het team
Tijdens onze ritten over het eiland kwamen we trouwens Henkie tegen. Henkie werkte vroeger bij het waterbedrijf van Biak en is inmiddels met pensioen. Jantinus kent hem nog uit zijn tijd bij het waterbedrijf.
Toen we hem tegenkwamen vroeg hij of we misschien werk voor hem hadden. Zijn hulp kunnen we goed gebruiken. Zeker nu Charles sinds een paar maanden directeur is geworden van het waterbedrijf van Biak.
Charles heeft in het verleden veel leidingwerk voor onze projecten gedaan, maar door zijn nieuwe functie is hij doordeweeks erg druk. De afgelopen weken kon hij eigenlijk alleen in het weekend met ons mee op pad.
De hulp van Henkie komt dus precies op het juiste moment. Zowel Charles als Jantinus kennen hem als een goede monteur. Henkie gaat het leidingwerk uitvoeren bij de school in Opiaref en ook bij het project in Kajasbo bij de school.
In de kampong van Kajasbo gaan we later dit jaar ook nog een waterproject starten waar hij het leidingwerk zal verzorgen. We zijn erg blij met dit nieuwe lid van ons team.
Doel van het project in Opiaref
Met dit project is het de bedoeling dat de school wordt voorzien van water, dat er watertappunten op het schoolplein komen, dat er in de toiletgebouwen spoelwater is en water om handen te kunnen wassen.
Aan de buitenzijde van de omheining van de school zullen twee tappunten gemaakt worden die door de kampongbewoners gebruikt kunnen worden, ook als de school gesloten is. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om in de toekomst de tappunten in de kampong uit te breiden.
Stichting Hati Bersatu
Onze projecten hebben we ondergebracht in Stichting Hati Bersatu.
Als je wilt bijdragen aan onze projecten, kun je een bijdrage doen via rekening:
NL27 RABO 0394857178 t.n.v. Stichting Hati Bersatu.
Of je gebruikt onze Donatie link
Jantinus en Mark
10 Maart 2026 - 08:51
Brenda Zwiers:
Wat weer een mooi resultaat. En grote Smurf wat heb je nu geleerd "altijd voor de zekerheid schoenen mee in de auto" [e-1f609][e-1f618]
10 Maart 2026 - 10:51
Jeannet Z:
Heb je nieuwe schoenen doe jij ze niet aan! Grote smurf dus.
Geweldig werk zeg! Ik doe een donatie!
10 Maart 2026 - 11:28
Karin De Lange :