Rijst voor 3 nieuwe gezinnen
Door: Jantinus en Mark
Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark
04 Maart 2025 | Indonesië, Biak
Vorige week schreven we al over het rijstproject dat inmiddels veertien jaar hier op Biak loopt. We ondersteunen de allerarmsten met basisbehoeften. Het rijstpakket bestaat uit een zak met rijst, handzeep, suiker, olie, thee, melk, wasmiddel en maandverband voor de vrouwen in het project.
We zijn vorige week onder andere in kampong Sundey geweest daar zijn 7 gezinnen de rijst krijgen. Van het schoolhoofd van Sundey hoorden we toen al dat ze nog een aantal kandidaten hadden die voor het rijstproject in aanmerking komen. Toen hadden we nog geen ruimte in het project, maar naar evaluatie van onze bezoeken vorige week hebben we gezien dat er een aantal gezinnen van het project geschrapt kunnen worden. Dat geeft ruimte om nieuwe adressen toe te voegen. We zijn daarom afgelopen donderdag in Sundey gaan kijken bij de gezinnen die in aanmerking kunnen komen. We hebben drie adressen bezocht. Bij het eerste adres troffen we een vader met kinderen in een armoedig huis. De vrouw was naar de pasar. De man is niet in staat om te werken, hij is geestelijk niet helemaal in orde. Hij is wel instaat wat te verbouwen in de tuin. Daar gaan we zaden voor regelen en we nemen dit gezin voorlopig in het rijstproject op. Op het tweede adres waar we kwamen, woont een gezin met drie kinderen. Alle drie de kinderen zijn geestelijk en of lichamelijk gehandicapt. Ook hier was het een treurige bedoeling om te zien. Het is gewoon niet voor te stellen hoe mensen soms moeten leven. Bij het derde adres woont een moeder met 5 kinderen. De man van de vrouw zit in de gevangenis en draagt dus niks bij aan het gezin. Toen we binnenkwamen zagen we gelijk hoe armoedig dit gezin leeft. Serli heeft een aantal van deze kinderen op school vandaar dat ze van de situatie wist. Toen we binnen waren zagen we ook een jongen laveloos op bed liggen. Dit bleek een oudere zoon van de vrouw te zijn. Helaas is de vrouw niet tegen deze zoon opgewassen om hem te behoeden van de alcohol en hem aan het werk te laten gaan. Al met al een hele treurige situatie voor al voor de jonge kinderen die hier aanwezig waren. Ook dit adres gaat voorlopig in het rijksproject opgenomen worden. Afgelopen maandag hebben we de rijstpakketten bij deze adressen afgeleverd.
De sponsoring stopt helaas!
Aan het einde van het verslag schreven we al dat onze belangrijkste sponsor de Koninklijke Luchtmacht veteranen (KLu) een steeds kleinere club wordt. De KLu veteranen hebben ons vorige week laten weten dat ze niet weten of dit jaar hun jaarlijkse bijdrage nog gaan overmaken. De club wordt zoals gezegd steeds kleiner en ze zijn aan het kijken of ze hun activiteiten bij een andere veteranen vereniging kunnen onderbrengen. Dat bericht is voor ons een enorme tegenvaller, we hadden er wel rekening mee gehouden dat deze sponsoring een keer zou gaan stoppen, maar niet zo abrupt als nu. De veteranen sponsorden het rijst project voor ongeveer twee derde deel. We wachten af wat er uit de besprekingen komt die de KLu veteranen voeren met de andere veteranen vereniging. We hopen uiteraard dat we onze lange samenwerking met de KLu veteranen kunnen blijven doorzetten. Maar vooralsnog is er dit jaar geen sponsering en zullen we het rijstproject uit de middelen van de stichting moeten betalen. We zullen komend jaar hard op zoek gaan naar een mogelijk nieuwe sponsor voor dit belangrijke project. De jaarlijkse kosten zijn ongeveer 3750 euro.
Om de financiering van het rijstproject dit jaar gelijk te ondersteunen zijn we de actie Koffie voor Rijst gestart.
Koffie voor Rijst – Geniet van échte Papoea-koffie en help mee!
Met Koffie voor Rijst geniet je van heerlijke, ambachtelijke koffie uit Biak en Yapen (West-Papoea) én draag je bij aan ons rijstproject. Wij kopen de koffie rechtstreeks van Marthen, een lokale Barista, en ondersteunen hem op deze manier. De volledige opbrengst gebruiken we om rijstpakketten te financieren voor mensen die het hard nodig hebben.
Hoe werkt het?
•1 zakje (250 g) koffie = €10 (exclusief verzendkosten)
•3 zakjes = 1 rijstpakket voor een deelnemer
•Bestel je 3 zakjes of meer? Dan betalen wij de verzendkosten!
•Woon je in de buurt? Dan brengen we de koffie graag bij je langs.
Bestel nu en proef de smaak van Papoea terwijl je een goed doel steunt!
Wil je koffie bestellen of meer weten? Neem contact met ons op!
We kunnen maar beperkt koffie mee naar Nederland nemen (15 KG). We hebben al voor 7,5 KG aan bestellingen dus wees er snel bij!
Jantinus en Mark
Wil je ook bijdragen dat kan! Gebruik daarvoor de donatie link. Je kan zelf een bedrag invullen.
of door onderstaand rekeningnummer te gebruiken:
NL27 RABO0394857178 t.n.v.Stichting Hati Bersatu
04 Maart 2025 - 10:02
Miny En Geert Jan:
Goed bezig hoor!
04 Maart 2025 - 11:20
Veronica Wttewaall:
Wat triest van al die gezinnen die in armoede moeten leven, het lijkt me wanhopig om van te worden, fijn dat jullie in ieder geval een beetje kunnen helpen met het rijstproject. Gebeurt er niets vanuit de overheid om deze mensen te helpen? Sterkte met alle werkzaamheden. hartelijke groet Veronica
04 Maart 2025 - 16:02
Karin De Lange:
Triest hoor. deze mensen zouden geholpen moeten worden...
ik heb 30 euro gedoneerd voor het rijstproject. ik hoef hiervoor geen koffie. Wel graag het geld voor het rijstproject inzetten.
04 Maart 2025 - 19:32
Martin Ruinaard:
ik heb 150 euro gedoneerd voor het rijstproject, ik hoef hiervoor ook geen koffie en ga ervanuit dat het geld voor het rijstproject wordt ingezet. Veel succes [e-1f91e]