Boren naar water in Nermnu
Door: Jantinus en Mark
Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark
07 Maart 2025 | Indonesië, Biak
In januari zijn Jantinus en ik naar vrijwilligers van stichting Water is our World geweest. Deze Stichting richt zich op het realiseren, herstellen of verbeteren van de drinkwater- en sanitatievoorzieningen in kleine dorpen in ontwikkelingslanden. Deze stichting is onder andere actief geweest in Suriname, Senegal, Indonesië, Vietnam en Mozambique. Stichting Water is our World is wat omvang betreft vele malen groter dan onze kleine stichting, die zich richt op waterprojecten en algemene welzijnsprojecten op Biak.
Stichting Water is our World heeft ons al meerdere keren ondersteund met onze waterprojecten op Biak. Voor dit jaar wilden ze ons weer ondersteunen bij een waterproject dus zijn we naar Witharen in Overijssel gegaan om eens bij deze stichting te gaan kijken en om te bespreken wat ze dit jaar wellicht voor ons kunnen betekenen. Na een uitgebreide rondleiding op het terrein waar de stichting hun projecten voorbereiden leggen we uit dat we dit jaar op Biak naar een bron willen gaan boren. Wij maakten tot nu nooit gebruik van deze mogelijkheid om aan water te komen in kampongs omdat dit een erg duur middel is. Het boren naar een bron is wel een goede optie in kampongs waar geen natuurlijke bron in de buurt is. We maken de afspraak dat wij opzoek gaan naar een kampong die geschikt is om te gaan boren naar een bron en de kosten worden voor rekening genomen van stichting Water is our World.
Jantinus heeft vanuit Nederland al contact gekregen met de eigenaar van een bedrijf dat boringen naar waterbronnen doet. We zijn gelijk de eerste week toen we in Biak waren naar het bedrijf gegaan om kennis te maken en te bekijken wat hij voor ons kon betekenen. De eigenaar, leidde ons rond liet ons de technieken zien die hij gebruikt voor het boren naar water. Hij liet ons de boormachine, boorkoppen en lange buizen zien die door het koraal gaan om toegang te krijgen tot waterbronnen. Zodra er water gevonden wordt, wordt er een bronfilterbuis geplaatst, die door gaatjes het water naar binnen laat stromen. In deze buis wordt vervolgens een cilindervormige pomp geplaatst, die maar liefst 5 kuub water per uur naar boven kan pompen.
Op zoek naar een kampong die geschikt zou kunnen zijn om te gaan boren naar een waterbron wees Charles ons erop dat de school van kampong Nermnu geen water meer had. Bij aankomst bleek het probleem veel groter te zijn, want een groot deel van de kampong had geen water. Op zoek naar bron waar het water voor deze kampong vandaan moest komen, kwamen we na ongeveer 45 minuten klauteren door het oerwoud bij een kleine bak waar water in liep. Helaas bleek er veel te weinig water in deze bak te zitten om de hele kampong van water te voorzien, zelfs de school heeft niet genoeg aan dit beperkte aanbod. Bij de daadwerkelijke bron, waar het water uit de heuvel kwam bleek het wateraanbod veel te laag te zijn. Bovendien waren de goten die het water moesten vervoeren naar de bak, vuil en dichtgeslibd, wat de water toevoer verder bemoeilijkte. Deze bron is overduidelijk niet meer geschikt.
We gingen terug naar de kampong, waar we de reservoirs bekeken die ooit werden gebouwd om het water in op te slaan. Ze zagen er nog goed uit en we denken dat we hier een nieuwe bron kunnen boren, zodat de kampong en de school weer van voldoende water voorzien kunnen worden. Een dag of twee later gaan we daarom net de eigenaar van het boorbedrijf, de man heet Winsy, naar Nermnu om te kijken of hij daar mogelijkheden ziet om naar water te boren. Hij had een apparaatje meegenomen waarmee hij naar water kon zoeken. Het principe van een wiggelroede, maar dan versie 2.0. Wij hadden onze bedenkingen bij dit apparaat, maar Winsy liet ons weten dat er hier goed naar water te boren is. Hij schat in dat het water op deze plek op zo’n 70 meter diepte zit. Nadat we met de kampongbewoners hebben afgesproken dat we gaan proberen weer water naar de kampong te brengen en dat ze onderling moeten regelen dat er in de toekomst electra aanwezig is om een pomp kunnen laten draaien, besluiten we hier te gaan boren.
Wij zijn hier op Biak natuurlijk maar relatief kort en zijn heel nieuwsgierig hoe het boren gaat verlopen vragen we Winsy zo snel mogelijk te beginnen. Twee dagen later krijgen we al foto’s binnen dat de boorinstallatie al in Nermnu staat en dat hij de volgende kan beginnen. Dat betekent dat wij de volgende dag ook naar Nermnu gaan om te kijken hoe het boren in z’n werk gaat. In Nermnu aangekomen staat alles al klaar en er zijn veel dorpsbewoners uitgelopen om te komen kijken. Voordat het boren kan beginnen, spreekt de dominee een gebed uit. De mensen hier op Biak zijn erg kerkelijk, zonder de zegen van God kan een dergelijk project dan ook niet van start. Nadat het gebed is uitgesproken kan het boren echt gaan beginnen. Langzaam zien we de boorkop de harde koraalbodem in verdwijnen. Het boren naar een diepte van 70 meter kan 2 tot 3 weken duren. Dat is afhankelijk of er op harde grondlagen wordt gestuit. Nadat de eerste zes meter geboord zijn vertrekken we weer richting Biak-stad.
Onze andere projecten gaan ondertussen gewoon door, maar zodra we in de buurt zijn of in de mogelijkheid zijn om te gaan kijken rijden we richting Noord-Biak waar we even bij het boren gaan kijken. Met het schrijven van dit verslag hebben we dan ook even gewacht, want natuurlijk hoop je dat er tijdens ons verblijf hier water wordt aangeboord. Vandaag is het vrijdag 7 maart en de boor zit nu op 40 meter diepte. Bij het boren komt boorsel vrij en dat boorsel komt vrij lastig omhoog en blijft op de boorkop zitten. Daarom zijn ze nu tussendoor het boorgat ook aan het spoelen zodat al het boorsel (koraalgruis) naar boven komt. Het is ziet er dus niet naar uit dat het boren klaar is nog voordat wij weer naar Nederland vertrekken. Dat hoeft gelukkig ook niet, het boorbedrijf weet wat ze moet doen en Charles onze man van de waterprojecten hier op Biak weet wat er moet gebeuren zodra er water aangeboord wordt. En wij weten gelukkig dat we dat aan onze mensen hier over kunnen laten.
Hopelijk kunnen we komende week in één van onze verslagen nog melden dat er water is aangeboord.
Jantinus en Mark
Wil je ook bijdragen dat kan! Gebruik daarvoor de donatie link. Je kan zelf een bedrag invullen.
of door onderstaand rekeningnummer te gebruiken:
NL27 RABO0394857178 t.n.v.Stichting Hati Bersatu
07 Maart 2025 - 08:00
Brenda :
Wat leuk om dit te volgen. Wat doen jullie veel in korte tijd.
07 Maart 2025 - 09:01
Hans:
Jullie doen geweldig werk, Jantinus en Mark! Indonesië is een rijk land. Helaas zijn de mensen afhankelijk van stichtingen en mensen zoals jullie. Prachtig!
07 Maart 2025 - 10:21
Truus:
Geweldig dat het naar het zich laat aanzien, gaat lukken.
07 Maart 2025 - 10:24
Karin De Lange :
Hoop zo dat het lukt voordat jullie teruggaan Jantinus [e-1f91e][e-1f3fc][e-1f91e][e-1f3fc][e-1f91e][e-1f3fc]
Succes met jullie verdere werkzaamheden!!!
07 Maart 2025 - 14:02
Veronica Wttewaall:
Hoewel ik niet gelovig ben, ontroerde het me dat de dominee ging bidden voordat het boren begon.
Ik hoop dat het effect zal hebben en dat jullie dat nog kunnen zien voor jullie vertrek.
08 Maart 2025 - 08:21
Liena:
Mark, heb je reisverslag weer met veel plezier gelezen. Geeft een inkijk hoe het daar gaat. Geweldige projecten. Ik hoop dat het lukt voor jullie terug reizen naar Nederland.
08 Maart 2025 - 13:07
Frank Gibson:
Ik kan me nog goed herinneren hoe bij onze school in 1962 een soort loopgraven werden geboord als schuilplaats bij eventuele bombardementen door de Indonesiërs. Dit was een hele klus en die waren maar ongeveer 2 meter diep, denk ik. Dus dan is 70 meter behoorlijk diep. Hoop dat jullie nog meemaken dat er water wordt aangeboord. Succes!![e-1f44d]
10 Maart 2025 - 17:19
Don En Ninja:
Wat is het weer fantastisch wat jullie voor de Papua’s doen. We zijn er van onder de indruk hoor en leven erg met jullie mee! Heel veel sterkte nog met de verdere projecten. Wederom een warme groet van ons 2tjes.