Water voor Amyamdam
Door: Jantinus en Mark
Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark
02 Maart 2025 | Indonesië, Biak
Het afgelopen jaar hebben we in Amyamdam geprobeerd water in de kampong te krijgen. Jantinus was al in 2016 in Amyamdam en wist dat er in het verleden verschillende pogingen waren gedaan om water naar de kampong te brengen, maar deze waren zonder succes.
In Amyamdam staat een watertoren van ongeveer 10 meter hoog en is daar al in 2010 gebouwd verder zijn watertappunten in de kampong. In 2022 zijn er weliswaar twee pompen geïnstalleerd door een andere organisatie, maar of dit systeem ooit gewerkt heeft vragen wij ons af. Er is hier hoe dan ook al langere tijd geen water meer. De pompen stonden tussen de bron (een rivier) en de watertoren, waarbij de eerste pomp het water 35 meter omhoog perstte en de tweede pomp de resterende 15 meter naar het reservoir van de watertoren pompte.
We bedachten vorig een eenvoudige oplossing door een reservoir van 2 kuub te plaatsen bij de tussenpomp. Op deze manier zou de pomp bij de bron altijd water kunnen afvoeren, zelfs als de tussenpomp niet draaide. Als de tussenpomp niet werkte, zou het reservoir overstromen, maar de pomp bij de bron zou nog steeds kunnen blijven werken. Door een vlotter in het reservoir te plaatsen, zouden we ook de tussenpomp kunnen beschermen tegen droog draaien.
Helaas bleken de, door de andere organisatie aangeschafte pompen, na onze testen vorig jaar helemaal niet geschikt te zijn voor dit systeem. We zijn vorig jaar terug naar Nederland gegaan met de belofte dat we naar een andere oplossing zouden gaan zoeken. Die oplossing denken we te hebben gevonden in een onderwater pomp. Dit type pomp wordt ook gebruikt bij aangeboorde waterbronnen. Deze pompen hebben een opvoer hoogte van ongeveer 100 meter.
We zijn dit jaar teruggegaan naar Kampong Amyamdam en hebben de bewoners gevraagd om een pomphuis te bouwen naast de rivier. Hier komt de buis in te zitten die schuin uit het pomphuis de rivier in steekt. In deze buis gaan we de pomp plaatsen. De mensen in de kampong Amyamdam zijn heel bereid willend om te helpen. Het is een prettige gemeenschap om mee samen te werken. Als we een aantal dagen later terugkomen met de buis die in de rivier moet komen ligt de fundering van het pomphuis er al. We bespreken met de bewoners wat onze verdere bedoeling is en spreken af om aan het einde van de week de pomp te komen installeren en te testen.
Voor het installeren van de pomp nemen we Winsly mee. Winsly is voor ons een bron aan het boren in Nermnu. In deze bron komt een soortgelijke pomp als die in Amyamdam. We hebben de pomp bij Winlsy aangeschaft en hij is meer dan bereid om ons te helpen met de installatie. Op zaterdag gaan we samen met Charles en Winsly naar Amyamdam met de nieuwe pomp. In Amyamdam aangekomen bij de bron zien we een prachtig opgemetselde bak staan als pomphuis. De buis steekt er mooi schuin in en loopt tot de bodem van de rivier. Dat ziet er allemaal prachtig uit. De tyleenbuis van het oude systeem ligt er allemaal nog, dus die kunnen we gebruiken om het water richting de kampong te krijgen. De pomp wordt aangesloten, in het oude pomphuis zit de elektriciteitsaansluiting dus daar plaatsen we ook de regelunit voor onze pomp. Als alles aangesloten is wordt het spannend. Gaan we water boven in de kampong krijgen of niet. Zodra de pomp wordt ingeschakeld horen we gerommel aan het einde van de buis en niet lang daarna komt er water uit de buis! Eindelijk succes hier in Amyamdam. Nu de pomp loopt zien we een aantal lekken zitten in de buis die naar de kampong loopt. Deze herstellen we snel, zodat de druk boven in de kampong ook nog wat hoger wordt. Helaas valt dan de stroom in hele kampong uit en stopt de pomp ook. Dat geeft voor nu niks, we maken een plan om het water naar de tappunten te krijgen die al in het dorp staan. We gaan daarvoor niet meer gebruik maken van de watertoren van Amyamdam. Die staat aan de andere kant van een inmiddels nieuw geasfalteerde weg en de buizen die onder de weg doorlagen zijn kapot. We hebben geen mogelijkheden om onder de weg door te boren en daarbij hebben we dan waarschijnlijk nog steeds een tweede tussen pomp nodig en eigenlijk willen we het met 1 pomp gaan doen. Daarom gaan we een mini watertoren bouwen aan de kop van het dorp van 7 meter hoog met daarboven op een reservoir van 2,2 kuub water. Dat reservoir gaan we aansluiten op de bestaande tappunten in het dorp. De materialen en het reservoir hebben we toen we terug waren in Biak-stad gelijk gekocht. We hopen aan het einde van de komende week het reservoir te kunnen vullen en de tappunten aan te kunnen sluiten op het reservoir. Daarover in een later verslag meer!
Jantinus en Mark
Wil je ook bijdragen dat kan! Gebruik daarvoor de donatie link. Je kan zelf een bedrag invullen.
of door onderstaand rekeningnummer te gebruiken:
NL27 RABO0394857178 t.n.v.Stichting Hati Bersatu
02 Maart 2025 - 09:15
Karin De Lange:
Zo zie je Jantinus. De aanhouder wint. Geweldig project weer. Succes met de afwikkeling.
02 Maart 2025 - 10:02
Vien Sawor:
Geweldig nieuws Jantinus en Mark! Zo ontzettend belangrijk!
02 Maart 2025 - 10:08
Stinus:
Gewoon je boerenverstand gebruiken. Daar kom je verder mee, zeker op Biak. Prachtig resultaat!!
02 Maart 2025 - 11:45
Truus:
Geweldig. Zo mooi dat t allemaal lukt
02 Maart 2025 - 13:58
Peter Van Den Berg:
Ja. Perfect toch. Loon naar werken.
02 Maart 2025 - 21:47
Frank Gibson:
Ik heb jullie verslag gelezen en ik vind het knap hoe jullie e.e.a.allemaal weten op te lossen.
Ook mooi om te zien hoe de bewoners van Kampong Amyamdam meewerken om water in de kampong te krijgen.
03 Maart 2025 - 19:51
Herman En Dineke:
Wat een projecten, fijn dat het zo goed gaat. prachtig verslag , succes