Boren naar water en lekken repareren in Wari - Reisverslag uit Biak, Indonesië van Jantinus en Mark Weggemans - WaarBenJij.nu Boren naar water en lekken repareren in Wari - Reisverslag uit Biak, Indonesië van Jantinus en Mark Weggemans - WaarBenJij.nu

Boren naar water en lekken repareren in Wari

Door: Jantinus en Mark

Blijf op de hoogte en volg Jantinus en Mark

19 Februari 2025 | Indonesië, Biak

Vandaag begon de dag redelijk vroeg, met een bezoek aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het boren naar water. Het aanboren van een waterbron is erg kostbaar. Voor ons als stichting eigenlijk niet te betalen, maar met een bijdrage van stichting Water is our world gaan we nu kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn. We haalden eerst Charles op bij zijn huis en reden daarna samen naar het bedrijf. Bij aankomst werden we ontvangen door de eigenaar, die ons rondleidde en de technieken toonde die hij gebruikt voor het boren naar water. Hij liet ons de boormachine, boorkoppen en lange buizen zien die door het koraal gaan om toegang te krijgen tot waterbronnen. Zodra er water gevonden wordt, wordt er een bronfilterbuis geplaatst, die door gaatjes het water naar binnen laat stromen. In deze buis wordt vervolgens een cilindervormige pomp geplaatst, die maar liefst 5 kuub water per uur naar boven kan pompen. Bij het bedrijf zelf had de eigenaar ook een bron die gebruikt wordt om tankauto's vol water te vullen.

We spraken af dat we snel met hem naar een kampong zouden gaan waar we hopen dat een dergelijk systeem een oplossing kan bieden voor het waterprobleem daar.

We gaan door naar Noord-Biak om de voortgang van ons grote waterproject in Wari te bekijken, dat we daar vorig jaar hadden uitgevoerd. We namen Marthen van Kopi Aten, de koffiecorner waar we regelmatig koffie drinken, mee. Hij heeft koffieplanten in Noord-Biak, die we ook graag wilden zien.

Onderweg naar Wari, kwamen we door kampong Nermnu. Charles wees ons erop dat de school daar geen water meer had. Bij aankomst bleek het probleem veel groter te zijn, want een groot deel van de kampong had geen water. We vroegen waar de bron voor deze kampong zich bevond en werden naar een paadje achter de school geleid. Daar aangekomen, bleek er een soort meertje te zijn. In dit meertje zit brak water, aangezien het zo goed als op zeeniveau ligt en we in de buurt van de zee zijn. Brak water is uiteraard niet geschikt. Dit was dus niet de bron die de kampong van water voorzag.

Waar was de bron dan wel? We werden gevraagd om in de auto te stappen en volgden het schoolhoofd en enkele leraren naar de werkelijke bron. Na een rit van ongeveer tien minuten liepen we met een groep van 8 mensen het oerwoud in. Na zo’n 45 minuten kwamen we bij een kleine bak waar water in liep. Helaas bleek er veel te weinig water in deze bak te zitten om de hele kampong van water te voorzien, zelfs de school heeft niet genoeg aan dit beperkte aanbod. Ik klom verder omhoog om de daadwerkelijke bron te vinden, waar water uit de heuvel kwam. Ook hier bleek het wateraanbod veel te laag te zijn. Bovendien waren de goten die het water moesten vervoeren naar de bak, vuil en dichtgeslibd, wat de water toevoer verder bemoeilijkte. Het was duidelijk dat deze bron niet meer geschikt is. De leiding die van de bron naar de kampong loopt is op verschillende plaatsen lek en zal vervangen moeten worden over de volledige lengte van 3 km en dat kost duizenden euro's. Al met al niet ideaal.

We gingen uiteindelijk terug naar de kampong, waar we de reservoirs bekeken die ooit werden gebouwd om het water in op te slaan. Ze zagen er nog goed uit en we denken dat we hier misschien een nieuwe bron kunnen boren, zodat de kampong en de school weer van voldoende water voorzien kunnen worden. We plannen deze week een afspraak met de booreigenaar om te kijken of hij ons hierbij kan helpen.

Daarna reden we door naar Wari, waar we het waterproject van vorig jaar inspecteerden. We zagen een lek in de leiding die direct bij de bron vandaan komt, die we probeerden te dichten, maar helaas hadden we het juiste materiaal niet bij ons. We komen hier tijdens ons verblijf nog terug met de benodigde spullen. We reden verder naar de andere kant van de rivier de Wari, waar de school van Wari staat. Charles wist dat daar twee lekken waren en gelukkig had hij de materialen meegebracht om ze te repareren. We zagen dat er nog steeds waterdruk is, wat geweldig nieuws is, aangezien dat jaren niet het geval is geweest. Bij de reparaties werden we geholpen door een vrouw uit de kampong, die het doorzagen van de buis gelijk overnam toen Charles even pauze nam. Ze stopte pas toen de buis volledig doorgezaagd was. We waren ontzettend blij met haar hulp.

Na de reparaties keerden we terug naar Biak stad. Onderweg stopten we nog bij de koffieplanten van Marthen, maar daar kom ik in een later verslag op terug. Terug in Biak stad gingen we nog even koffie drinken bij Marthen’s koffietentje en toen het was tijd om de dag af te sluiten.

We gingen naar ons hotel om een welverdiende douche te nemen, maar bij aankomst bleek er geen stroom te zijn. Geen stroom komt hier wel vaker voor, maar dat is normaal gesproken voor een uurtje. Nu hoorden al snel dat het hotel de elektriciteitsrekening niet had betaald, wat betekende dat we vanavond geen stroom meer konden verwachten. Geen stroom betekende ook geen water om te douchen, geen airco, en geen koelkast.

Snel samen de opties doorgenomen en toen hebben we besloten we om voor de nacht naar een ander hotel te gaan en we kozen voor Hotel Asana, het voormalige KLM-hotel. Hotel Asana heeft een wat luxere uitstraling, het heeft en zwembad en mooi aangelegde tuinen. Maar schijn bedriegt…. De kamer die we kregen was meer dan twee keer zo duur als de kamer in ons eigen hotel. We waren allang blij dat we konden douchen en het leek erop dat de airco werkte, dus wij waren blij. Maar nadat de airco twee uur had gedraaid was de kamer nog steeds niet koeler. We vroegen om een andere kamer, die we kregen. Op deze kamer deed de airco het wel, maar halverwege de nacht moest ik hem uitzetten vanwege het lawaai. De volgende ochtend bleek de douche niet te werken, maar gelukkig hadden we de avond ervoor al gedoucht in de kamer waarvan de airco niet werkte.

Na het ontbijt in het Asana hotel waar nog 1 plakje brood lag, hoorden we van de medewerkers van het Intsia hotel dat er weer stroom was. We besloten terug te gaan naar het Intsia hotel, waar alles weer werkte nu de elektriciteitsrekening betaald was. En hebben daar een lekker ontbijt gehad.

Jantinus en Mark

Wil je ook bijdragen dat kan! Gebruik daarvoor de donatie link. Je kan zelf een bedrag invullen.

Donatie link

of door onderstaand rekeningnummer te gebruiken:

NL27 RABO0394857178 t.n.v.Stichting Hati Bersatu

• 19 Februari 2025 - 14:51

Betteke:

Een beetje dweilen met de kraan open… ??

• 19 Februari 2025 - 16:20

Hennie Dobben:

Jullie zijn weer goed bezig! Zeer interessant het boorbedrijf, in Nederland doen we bijna niet anders al is dat wel meer horizontaal. De boorkoppen komen me dan ook zeer bekend voor al zijn ze hier stukken groter. Hopelijk wil de eigenaar meedoen en de prijs schappelijk houden. Dat biedt zoveel meer mogelijkheden.

Veel succes nog, ik blijf jullie blog volgen.

• 22 Februari 2025 - 18:01

Marjolijn:

Wat een waterperikelen… maar ja Daan jullie voor! Goed werk Jantinus en Mark!!!

• 25 Februari 2025 - 17:03

Henk Hindriks:

Hoi Jantinus en Mark,

Wat een werkzame klus om mee te beginnen zeer interessant veel succes.